Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Categorii:

CoachingConcursDependența emoționalăInspirațieInteligența emoționalăStima de sine

Problemele importante cu care ne confruntăm azi nu pot fi rezolvate la acelaşi
nivel de gândire la care eram atunci când le-am creat.”
 (Albert Einstein)

-  Tu ce faci? Cu ce te ocupi?
–  Ajut oamenii sa aibă mai mulți bani, să aibă relații mai bune, să fie sănătoși.
–  Ești psiholog.
–  Nu.
–  Ești consilier marital și financiar.
–  Nu.
–  Ești peștișorul de aur.
–  Te apropii…


Evenimente. Întâlniri cu părinții. Petreceri. Socializare. Întrebarea ”Tu ce faci? Cu ce te ocupi?” este printre primele întrebări, când faci cunoștință cu cineva. La răspunsul ”sunt coach”, aproape invariabil, figura persoanei din fața mea devenea un semn de întrebare. Și la un moment dat mi-am dat seama că trebuie să le spun oamenilor cu adevărat ce fac. Ei de fapt asta mă întrebau, nu? Doar că, obișnuința, bat-o vină, îmi sufla la ureche că trebuie să îmi spun meseria. Când spui ”sunt doctor, sunt zidar, sunt actor, sunt traducător”, pentru restul lumii e evident (sau pare?) cam ce faci: tratezi boli, construiești case, joci roluri în piese de teatru, spui ceva din engleză în franceză. Dar ”sunt coach” chiar avea nevoie de ”ce faci?”, nu ”ce ești?”.

Te-ai întrebat vreodată ce vor oamenii de la viață? Un răspuns destul de general este că vor să fie fericiți. Și tu vrei asta, nu-i așa? Nimic nou până aici.

Dar cum obțin fericirea? Majoritatea covârșitoare a oamenilor vor da un răspuns care poate fi poziționat în una dintre aceste trei mari sfere: bani – sănătate – relații de iubire (iubire față de prieteni, parteneri de cuplu, iubirea de sine, iubirea de Dumnezeu etc.). Este deja un lucru cunoscut că acestea sunt cele 3 mari direcții către care se îndreaptă nevoile, dorințele, frustrările, aspirațiile majorității oamenilor. Oamenii, când vin la mine, vin cu o problemă care poate fi, în majoritatea cazurilor, încadrată în una dintre aceste trei mari arii. De aceea, când am fost din nou întrebată ce fac, am găsit de cuviință să spun că asta fac: ajut oamenii să aibă mai mulți bani, să aibă relații mai bune, să fie sănătoși.

Ca peștișorul de aur și cele trei dorințe :).

Cum fac treaba asta? Ce fac eu, de fapt?

Încep mereu cu o întrebare: Ce vrei, ce îți dorești tu?

Banal, nu?

Ei bine, vei fi surprins când îți vei da seama că a ști exact ce vrei nu este atât de banal pe cât pare. Tu știi?

Hai să îți spun o poveste. Se numește ”Ai grijă ce îți dorești!

Era cândva un om foarte bogat și extrem de avar. Nu îl interesa decât să își sporească averea  și nu îi păsa deloc de cei din jur. Într-o dimineața, s-a încuiat singur în casă și a început să își numere avutul. Tare încântat mai era, când vedea cât e de bogat.

Deodată, o lumină puternică năvăli în cameră și, în mijlocul luminii, omul văzu un înger, în toată splendoarea lui nepământească. Îngerul îi spuse:

-  Omule, m-a trimis Bunul Dumnezeu să te pedepsesc pentru răutatea ta. Căci nu ai inimă deloc și îți pasă doar de bani. –  Și ce pedeapsă mă așteaptă? întrebă negustorul, tremurând de frică. –  Dumnezeu nu dă cu parul, zise îngerul. Așa că iată pedeapsa ta: gândește-te bine ce îți dorești cu adevărat, iar eu îți voi îndeplini acea dorință, oricare ar fi ea! –  Cum, îngerule, îmi pot dori orice? Dar asta nu e o pedeapsă. –  Gândește-te bine! zise îngerul. –  Ei bine, știu ce îmi doresc cel mai tare: orice voi atinge să se transforme în aur, căci aurul e cel mai de preț! –  Prea bine, zise îngerul și dispăru.

Omului nu îi venea să creadă. Începu să verifice. Puse mâinile pe masa de lemn care se preschimbă instantaneu în aur. Strigând de bucurie, omul atingea totul în jurul său, iar lucrurile deveneau aur curat. Dar la un moment dat obosi și vru să se întindă un pic pe pat. Ce crezi? Patul se transformă și el în metalul strălucitor, atât de râvnit. Era cam incomod, așa că omul se gândi că mai bine se ridică și se duce să mănânce ceva. Cum puse mână pe un măr, acesta se prefăcu și el în aur. Se repezi la toate bucatele de pe masă, totul se transforma. Încercă să mănânce cu o lingură, dar mâncarea devenea brusc aur…

-  Ce nebun am fost să îmi doresc așa ceva?! Se văicărea omul, dar era prea târziu…

A spune ”dacă aș avea bani, nu aș mai avea nicio problemă” sau ”aș vrea să mă iubească toată lumea” sunt dintre primele lucruri care ne vin în minte, la întrebarea ”ce îți dorești?”.

Dar ca să știi cu adevărat ce vrei, este nevoie să mergi mai în profunzime, să explorezi teritorii ale sufletului tău de care de multe ori ai fugit până acum, să îți explorezi acele gânduri pe care le alungi în grabă, dacă mai vin uneori, pentru că ar putea fi incomode.

Eu cred că, atunci când omul află ce își dorește cu adevărat, acel lucru este pe jumătate obținut. De aceea este probabil cea mai importantă întrebare la care ar fi bine să ne răspundem, fiecare, periodic.

Abia după ce ai aflat ce vrei cu adevărat, continuăm călătoria. Explorând mai departe. Cum poți obține ceea ce îți dorești? Cine ești după ce ai toate astea? Ce vrei tu, de fapt?

Eu, ca și coach, îți sunt alături în toată această expediție de explorare, expediție care începe cu un obiectiv și se termină cu o soluție și un rezultat.

Imaginea pe care eu o asociez adesea cu rolul de coach este cea a unui far.

far

Ce face un far? Îți semnalează punctele importante situate de-a lungul liniilor de navigație.

Farul te pune pe direcție, aprinzând lumina acolo unde trebuie.

linie

Acum, că ai înțeles ce e coaching-ul :) – iată câteva situații pentru care vrei să mergi la un coach:

LIFE COACH

 1. Ești blocat. Așadar, trebuie să iei o decizie. Să te căsătorești, să ieși din relația nasoală în care ești, să îți schimbi jobul, să te muți la capătul opus al lumii. Orice. Și vocile din capul tău se luptă: ”dacă o fac și nu iese bine” vs. ”dacă o fac și o să îmi pară rău”. Ai vrea o garanție asupra rezultatului.
  Ce face un coach? Trage din cutie bila câștigătoare și îți dă răspunsul :) Nu e chiar așa. Un coach te ajută să descoperi ce e important pentru tine și să explorezi vocile. Care e criticul tău interior și care e vocea intuiției. Coach-ul nu va lua decizia pentru tine, ci te va ajuta să clarifici situația și să o rezolvi.
 2. Te simți pierdut. Poate nici nu știi ce îți generează starea aceasta. Poate e munca ta sau poate ți se pare că trăiești pe pilot automat. Sau poate tocmai ai terminat studiile și…nu îți place meseria pentru care ai studiat. Sau poate viața de familie/părinte/soț îți dă un sentiment de neîmplinire. Liniștește-te, ești absolut normal.
  Ce face un coach? Te ajută să înțelegi care sunt valorile tale adevărate, personale, nu împrumutate. Și când le vei descoperi, vei știi ce e important pentru tine, cum te poți simți împlinit.
 3. Ești nefericit. Dacă ești nefericit, ai nevoie de o schimbare. Sau tu trebuie să te schimbi…
  Ce face un coach? Te ajută să pui punctul pe i: să descoperi exact ce te face nefericit – de cele mai multe ori nu este acel motiv care ți se pare ție cel mai evident – și să faci schimbarea. Are legătură tot cu valorile.
 4. Ești fericit. De ce ai avea nevoie de un coach? Pentru că, plăcându-ți cine ești, ești mult mai deschis către creștere, evoluție. Acum e momentul cel mai bun să te întrebi ce lucruri mărețe poți face în continuare în viața ta. De aici vei putea să accesezi performanța și excelența.
 5. Tocmai ai ieșit dintr-o relație. Că ai inima frântă sau nu, e clar că…o iei de la capăt. În condițiile tale 100%. Dar care sunt condițiile tale?
  Un coach te va ajuta să clarifici ce vrei, ce e important pentru tine, ce e posibil (orice :)) și cum poți obține toate astea.
 6. Viața ta e…confortabilă. Ești în zona de confort. Da, e în ordine ca viața să fie confortabilă, dar îți place? O TRĂIEȘTI? Sau simți că trece pe lângă tine?
  Un coach te va invita politicos, te va ține de mână și, dacă e cazul, te va ”împinge” să ieși din zona de confort.
 7. Ți-e frică. Hai să o spunem pe-aia dreaptă: tuturor ne e frică. Frică de întuneric, frică să nu arătăm ca niște proști, frică de ce vor spune ceilalți, frică să nu rămânem singuri, frică…frică…frică.
  Un coach îți va crea spațiul în care să îți denumești fricile, îți va da unelte să acționezi asupra lor și să schimbi felul în care te simți în legătură cu fricile tale. Vei avea în continuare frici, dar vei putea să le faci față cu mult mai mult curaj.

Un coach nu are pilule magice. Soluția se află întotdeauna în interiorul tău, dar de foarte multe ori îți este atât de teamă, încât nu o auzi, nu o vezi. Coaching-ul te poate ajuta să vezi orice situație dintr-o altă perspectivă, în care frica paralizantă nu mai apare.

 

COACHING DE EXCELENȚĂ

Timothy Gallwey, unul dintre precursorii coaching-ului, fost jucător și ulterior antrenor de tenis, în cartea sa, ”Jocul interior și Tenisul”, vorbește despre modul în care, în jocul de tenis, adversarul de dincolo de fileu nu este singurul tău adversar în timpul jocului. Mai ai și un adversar interior sau un critic interior, care ia forma minții-ego. Este vocea care te critică, te judecă și îți reexaminează fiecare mișcare. În loc să te ajute să îți îmbunătățești jocul, te împiedică.

”În orice efort uman există două arene de angajament: una exterioară și una interioară. Jocul exterior este jucat pe o arenă externă, pentru a depăși obstacolele externe, cu scopul de a ajunge la un obiectiv extern. Jocul interior are loc în mintea jucătorului și este jucat contra unor obstacole ca teama, îndoiala de sine, tulburări de concentrare și credințe sau convingeri limitative. Jocul interior este jucat pentru a depăși obstacolele autoimpuse care împiedică o persoană sau o echipă să acceseze întregul său potențial.” (Timothy Gallwey,Jocul interior și Tenisul)

Coaching-ul este unul dintre cele mai puternice instrumente folosite în prezent de oamenii care ating obiective de-a dreptul mărețe, oamenii care au trecut de la dorința de acțiune, la performanță și la dorința de excelență.

Cine angajează un coach pentru excelență? Oamenii care țintesc foarte sus, oamenii foarte competitivi: de la sportivi de performanță, la directorii de top din companii multinaționale.

 

COACHING DE MENTENANȚĂ: FOCUS + ACȚIUNE = REZULTATE

Coaching-ul înseamnă rezultate. După ce ai înțeles exact ce vrei, e posibil să te abați totuși de la obiectiv. Nu pentru că obiectivul nu ar fi important, ci pentru că ești ocupat, pentru că ești foarte prins în viața ta, pentru că atenția îți este distrasă. Un coach îți va menține FOCUS-ul pe obiectiv, îți va menține viziunea vie. Este parte din procesul de mentenanță în care te angajezi, alături de un coach.

linie

Poate că acum înțelegi mai bine de ce angajarea într-un proces de coaching poate fi una dintre deciziile cu cel mai mare impact asupra vieții tale.

Cel mai bun mod de a-ți vorbi despre acest instrument ”magic” pe care eu îl folosesc este, în loc să scriu zeci de pagini, să îți arăt, pur și simplu.

Deci, alege o problemă / o provocare / o dorință – spune-i cum vrei, important este să vrei să o rezolvi. Înscriindu-te la newsletter, vei obține o ședință gratuită de coaching prin video skype și apoi vei ști dacă instrumentul acesta este sau nu pentru tine.

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone
Prenume: Adresa ta de email: