Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Ultimele articole:

”Tati, când mă fac mare, o să mă căsătoresc cu tine...”
Triada morții
Muze mute
Cu haine și fără haine
Banii și iubirea
Știu, dar nu pot
În cât timp trece...?

Omul-mit

L-am cunoscut în urmă cu fix 13 zile. Și de atunci mă tot gândesc: ce îl diferențiază pe el de mine? Ce anume m-a impresionat atât de puternic la el? Ce a făcut el diferit în viața asta?

Nu, nu e vorba de Făt-Frumos călare pe un cal alb.

Fix acum 13 zile am stat la masă cu omul-mit de succes.

Cum se traduce asta?

Am văzut cu ochii mei cum lumea se înclină (metaforic) în fața Succesului, cum toate ușile se deschid, zâmbetele nu sunt false, nici de complezență. Oamenii te tratează ca pe un sfânt care stă în preajma lui Dumnezeu. Să îmi fie iertată comparația, dar m-am simțit ca și cum toată lumea, așteptându-l pe Isus, îi onora în mod egal și pe cei de la masa lui, ca pe niște mici sfințișori.

Am aflat cum arată Succesul, personificat într-un om cunoscut la nivel mondial, de milioane de oameni.

Am avut și până acum niște definiții personale ale omului de succes. O definiția ar fi, de exemplu, o persoană care, fără a fi neapărat cunoscută pe scară mare, a devenit mentor și model pentru alți oameni. Un om care, urmându-și de cele mai multe ori pasiunea sau talentul, a reușit să îi inspire pe alții.

Apoi, exista pentru mine omul-mit de succes, omul al cărui nume este precedat, oriunde ar ajunge, de realizările sale deosebite într-un anumit domeniu. Nume ca Steve Jobs sau Michael Jackson. Acesta este omul-mit de succes, privit întotdeauna de la distanță, care inspiră milioane de oameni chiar și după moartea corpului fizic.

Nu m-am întrebat niciodată cum e să te întâlnești cu omul-mit. Probabil că nici nu am visat la o astfel de întâlnire.

cheia succesuluiȘi totuși, am trăit întâlnirea cu omul-mit – a fost ca într-o poveste suprarealistă.

Am ajuns la restaurantul care constituia locul de întâlnire. Inițial, nimic ieșit din comun. Când am spus, la recepție, la ce masă eram așteptată, s-a produs o schimbare…incredibilă. Brusc, am devenit un soi de prințesă. Nu știu dacă era ceva ce aș fi putut cere și să nu primesc. Recunosc, nici măcar nu am încercat.

La un moment dat, totul avea aerul de conspirație, pozitivă, în care angajații de acolo complotau cu un scop unic: starea de bine a oaspetelui lor. M-a surprins dorința lor, a tuturor, ca el să se simtă bine – un om pe care îl vedeau în realitate, nu la televizor, pentru prima oară în viața lor și poate și pentru ultima dată. Era mai presus de bani. Era RESPECT și era IUBIRE. Și au fost tratați, la rândul lor, cu aceeași monedă, la care s-a adăugat SIMPLITATE: fără urmă de aroganță, de superioritate, de îngâmfare. Iar ușile și drumurile au continuat să se deschidă în fața lui.

Am avut mai întâi revelația cuvintelor profesorului meu de la școala de coaching, Daniel Zărnescu, care spune ”Succesul înseamnă prieteni mai deștepți decât tine”. Înțelegeam, la nivel mental, afirmația lui. Dar interiorizarea acestei afirmații, trăirea ei, a venit abia când am stat față în față cu Succesul.

Apoi, m-am întrebat: ce îl diferențiază pe el de mine? Ce a făcut și ce face el diferit? Sper să am șansa să îl întreb, atunci nu era tocmai contextul potrivit. Dar mi-am amintit de definiția pe care am citit-o mai demult, în cartea domnului Prof. Univ. Dr. Ion Radu Tomșa, Psihologia personalității și Legenda personală, care la rândul său îl citează pe M. Maltz:

SUCCESS /VS/ FAILURE (lb. engleză)

Descrierea elementelor/ingredientelor personalității de succes în opoziție cu mecanismul eșecului

SUCCESS

FAILURE

 1. Sense of direction (direcția)
 2. Understanding (înțelegerea)
 3. Courage (curajul)
 4. Charity (grija)
 5. Esteem (respectul)
 6. Self-confidence (încrederea în sine)
 7. Self-acceptance (acceptarea de sine)

 

 1. Frustration (frustrarea)
 2. Agressiveness (misdirected) (agresivitatea sau combativitatea prost direcționată)
 3. Insecurity (lipsa de siguranță)
 4. Loneliness (lack of ”oneness”) (singurătatea, lipsa de ”sine”)
 5. Uncertainty (lipsa de decizie)
 6. Resentment (resentimentul, supărarea)
 7. Emptiness (vidul interior)

Iată și modul în care Prof. Univ. Dr. Ion Radu Tomșa descrie aceste elemente în Psihologia personalității:

Direcția (Scopul) – în lipsa unui scop, a unui obiectiv personal care să ne intereseze, care să ne motiveze și care ”să însemne ceva”, ne simțim pierduți, ”ne învârtim pe loc”. Acționează! Numai așa scopurile, dorințele și convingerile tale se pot transforma în realități. Riscă să faci greșeli; un pas, fie și greșit, este mult mai mult decât statul pe loc toată viața.

Înțelegerea – majoritatea eșecurilor noastre sunt generate de ”neînțelegeri”. Nu reacționăm adecvat la o situație pentru că suntem ”confuzi”. Noi nu reacționăm la ”lucruri așa cum sunt”, ci conform imaginilor mentale. Deci, să ne facem înțeleși, să comunicam bine. Mai mult, să acceptăm realitate CHIAR DACĂ ESTE DUREROASĂ. O personalitate de succes nu numai că nu-i înșală pe alții, dar este foarte cinstit cu el însuși.

Curajul – aceasta este mai mult decât o virtute de cultivat, este însăși condiția succesului.

Grija – cei care reușesc sunt cei interesați și care îi respectă pe alții. Numai dacă acceptăm că oamenii sunt importanți, devenim și pentru noi importanți.

Respectul – ”Dintre toate capcanele posibile în viață, lipsa de respect de sine este cea mai ucigătoare și cel mai greu de depășit”. Îndoiala de sine este punctul de pornire al eșecurilor. Cine se respectă pe sine suficient, nu este ostil cu ceilalți, nu trebuie să demonstreze nimic și poate vedea totul clar fără să ceară nimic celorlalți.

Încrederea în sine – se bazează pe experiența succesului. Succesul aduce succes; chiar un succes mărunt este o treaptă spre un altul mai important. Nu contează de câte ori am cunoscut eșecul în trecut, cele mai importante sunt încercările de reușită, care trebuie reținute, studiate, amplificate.

Acceptarea de sine – succesul și fericirea adevărate nu sunt posibile până ce o persoană nu își câștigă acceptarea de sine. Acceptă-te așa cum ești, învață să tolerezi imperfecțiunea de sine din punct de vedere emoțional și afectiv. Este necesar să ne cunoaștem neajunsurile, dar este dezastruos să ne urâm din cauza lor.

Nu te urî pentru că nu ești perfect – nu ești singurul! Nimeni nu este perfect.

Nu te identifica cu greșelile! Ne aparțin, dar nu ne definesc; sunt puncte de plecare în demersul nostru de a le corecta, după ce le-am recunoscut.

Ești ACUM ”cineva”. Acceptă-te așa cun ești, fii tu însuți, altfel nu vei putea ajunge la adevăratul potențial unic și special!

Numai ”oamenii mici” nu greșesc niciodată!

Am avut și până acum în lista mea de obiective succesul, dar acum a trecut de la abstract la concret – obiectivul meu are culoare, are formă, are comportamente, are mediul de implementare.

Acum știu ce mă fac când o să fiu mare – voi deveni Succes!

Tu știi ce vrei să te faci când o să crești?

Cu drag,
Mioara

Bibiliografie:
1. Prof. Univ. Dr. Ion Radu Tomșa, Psihologia personalității și Legenda personală

Sursa foto: www.pamba.deviantart.com

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone

Warning: Creating default object from empty value in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/hybridconnect/hybridconnect.php on line 4727
Prenume: Adresa ta de email:
Post Tagged with ,

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273