Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Ultimele articole:

”Tati, când mă fac mare, o să mă căsătoresc cu tine...”
Triada morții
Muze mute
Cu haine și fără haine
Banii și iubirea
Știu, dar nu pot
În cât timp trece...?

Șansa Învierii – aici, în această viață, pe acest pământ

”Să nu credeți că Învierea e o ciocnire de ouă (roșii), ci ciocnire de forțe – realități, de o veșnicie întreagă, antagonice.” (Ion Chelcea, Chemarea Tinerimei Române, din 12 aprilie 1931, nr. 15-16)

De 4 ani sărbătoarea Paștelui este pentru mine altceva decât a fost în primii…33 de ani din viața mea.

Timp de 33 de ani, am considerat Paștele ca fiind sărbătoarea Învierii Domnului Isus Christos, biruința sa asupra morții și asupra răutății omenești, triumful său asupra răului. M-a impresionat an de an, la slujba de Înviere, sacrificiul făcut pentru oameni, însă, până acum 4 ani, nu am simțit Învierea ca fiind sărbătoarea omului simplu ce își duce viața încă pe acest pământ. Învierea era pentru mine asemeni unui mit, pe care l-am privit cu respect și smerenie, fără a simți însă reflectarea sa în interiorul meu, la nivel de trăire personală.

Aveam aproape 33 de ani când viața mea a luat o turnură complet neprevăzută, prin terminarea unei relații care durase 15 ani, aproape jumătate din viața mea. Au fost vremuri grele și suferință multă… La câteva luni după producerea rupturii, în ziua în care am împlinit 33 de ani, mi-a venit în minte că este vârsta la care Isus Christos a murit pentru a învia

Acest gând a devenit o revelație, iar întreaga mea viziune asupra Învierii s-a schimbat, căpătând o semnificație profund personală. Am înțeles că șansa învierii ne este dată aici, în această viață, pe acest pământ. Am înțeles că, atunci când un episod din viața ta se termină (la alegere sau nu), este pentru că era o etapă încheiată și că ți se oferă șansa unei noi etape, șansa de a învia într-o viață nouă.

Am înțeles că a muri într-un loc înseamnă că renaști în alt loc.

Am citit în perioada aceea un articol dintr-un ziar publicat în 1931 – reda cu atâta claritatea ceea ce tocmai mi se revelase, încât l-am păstrat. Au trecut 83 de ani de la publicarea acestui articol. Aparent, cu totul alte vremuri. Azi vreau să îți redau o bucățică din acest articol care grăiește în tandem cu credința mea despre sărbătoarea Paștelui și a Învierii și care este pentru mine dovada că devenirea și schimbarea nu sunt simple concepte specifice epocii actuale, epoca dezvoltării personale, nu sunt cuvinte goale, nici cuvinte prea mari – doar că nu sunt la îndemâna tuturor, sunt la îndemâna celor care aleg să citească printre cuvinte și să vadă:

La baza marilor învingeri, așa e făcută omenirea, sunt patimi, suferințe, sânge. Tributul de sânge se cere întreg, el e condiția sine qua non a progresului. Ce vrea omenirea de milenii de ani? Prin aleșii lor, indivizi izolați, popoarele ce vreau decât alergatul sălbatic la izbândă, la înviere. Dar nu, serios, nu înainte de patimi și de suferință, nu înainte de purificare…Este un adevăr, istoric, că intensitatea succesului adevărat este în raport direct cu quantumul de durere, ce-l prestezi zeului luminii, zeului soare, zeului biruinții …. învierea însă e condensarea adevărului care trebuie știut: că, fără ambiție, fără jertfă, nu vei vedea soarele…..Și biata omenire, prin cei de rînd, aprinde smirnă și tămâie, practică, oficiază izbânda. În mintea ei, procesul s-a terminat, dar în mintea noastră învierea se așteaptă, căci învierea e devenirea vieții prin biruință – iar momentul Cristos e numai un moment care pregătește un alt moment.(Ion Chelcea, Chemarea Tinerimei Române, din 12 aprilie 1931, nr. 15-16)

Azi dimineață m-am trezit chiar cu acest gând: oare ce semnificație dau oamenii Învierii? Ce semnificație dau oamenii Luminii atât de prezente în mesajele trimise în lanț, în urările noastre?…

Lumină din lumină este pentru mine căutarea permanentă a stropului de divin din mine, eu sunt lumină de fiecare dată când las să se vadă, prin ceea ce sunt, lumina divină pe care o am în mine de la naștere, dar care se pierde uneori în străfundul ființei mele supuse ”civilizației”. Învierea este șansa de a renaște în viața pe care o duc pe acest pământ, șansă izvorâtă din credința mea nestrămutată că sunt o fărâmă din Dumnezeu.

În noaptea ce va să vină, îți doresc din tot sufletul Învierea sufletului tău și revelarea Luminii din tine!

Red-Easter-eggs

Cu mult drag,
Mioara

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone
Prenume: Adresa ta de email: