Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Ultimele articole:

”Tati, când mă fac mare, o să mă căsătoresc cu tine...”
Triada morții
Muze mute
Cu haine și fără haine
Banii și iubirea
Știu, dar nu pot
În cât timp trece...?

Scurt ghid explicativ asupra noțiunii de COACHING

Zilele trecute, la o cafea cu mine, am ajuns la concluzia că lumea nu are o imagine prea clară asupra ceea ce înseamnă coaching. Concluzie care a generat un mic conflict în mine, dat fiind faptul că tocmai inițiasem un concurs, la care ofeream drept premiu 3 ședițe de coaching. Concurs încă activ aici, de altfel :)

Prin urmare, am decis să îți prezint un scurt ghid explicativ asupra noțiunii de COACHING.

Sunt convinsă că sunt mulți cei care:

  • vor traduce termenul de coach prin ”antrenor”, fără a se referi exclusiv la sport,
  • știu că este o cale de dezvoltare personală,
  • îl consideră un proces de optimizare a rezultatelor profesionale, etc.

Pe de altă parte, sunt și mai mulți cei care nu știu deloc cu ce se mânăncă coaching-ul ăsta.

CE ESTE și CE NU ESTE un COACH

Concret, dacă trimiți omul la un psihoterapeut, în mare, are o idee asupra scopului pentru care merge acolo: să ”sape” în trecut pentru a descoperi cauzele stării emoționale actuale a individului în cauză.

Dacă îl trimiți la un consilier, știe de ce se duce: să primească soluții de la un expert într-un anumit domeniu.

Dacă omul vrea un mentor, apoi atunci știe nu numai că va primi sfaturi ce denotă expertiză, va primi educație, ghidare, spiritualitate, înțelepciune. Asta dacă are noroc să își găsească un Mentor odiseic :)

Dar un coach, de ce ar merge omul la un coach?

Spre deosebire de psihoterapeut, coach-ul îndreaptă focusul spre viitor, nu spre trecut, scopul său fiind identificarea soluțiilor, nu și a cauzelor unei probleme.

Spre deosebire de consilier, nu îți dă el soluții, ci te însoțește în dialog, pentru ca tu să îți găsești singur soluțiile care ți se potrivesc. Nu este necesar să fie expert în domeniul tău, în problema ta – ești tu deja expert în ea :) – poate de aceea nici nu îi vezi soluția. Coach-ul merge pas cu pas alături de tine și, prin diverse tehnici de el știute, legate de flexibilizarea minții tale, ajungi la obiectivul formulat de tine.

Coach-ul este înglobat în rolul de mentor, dacă definim mentorul drept Coach + Expert + Ghid spiritual.

ETIMOLOGIE

Și, pentru că de când mă știu, am avut nevoie de o înțelegere aprofundată a conceptelor, a fenomenelor (inclusiv artistice) sau a teoriilor pentru a le accepta – proceduralii mă vor înțelege perfect – hai să îți spun cum s-a ajuns ca termenul coach să denote un antrenor al minții.

Din punct de vedere etimologic, termenul coach a fost împrumutat în limba engleză pe la mijlocul secolului 16 și sensul era acela de mijloc de transport (caretă, trăsură) cu patru roți, tras de cai. Originile cuvântului se regăsesc în cuvântul din limba maghiară ”kocsi” (szekér) (trăsură) de la Kocs, numele localității unde acest mijloc de transport a fost făcut pentru prima dată.

Prima utilizare a termenului coach cu sensul de instructor / trainer a apărut în 1830 la Universitatea Oxford, în limbajul argotic, desemnând un profesor care ”transportă” un student până la un examen, în sensul pregătirii acestuia pentru un examen. Astfel, termenul a fost utilizat metaforic pentru a descrie procesul folosit în scopul transportării oamenilor din locul în care se aflau în locul în care își doreau să fie. Semnificație care este valabilă și în prezent.

Prima utilizare a termenului în legătură cu sportul datează din 1861.

În următorul articol îți voi spune în ce fel Timothy Gallwey, prin cartea sa, Jocul interior și Tenisul (Inner Game of Tennis) (1974) și-a pus amprenta în dezvoltarea coaching-ului, fiind citat drept una dintre cele mai semnificative influențe în domeniu.

Până atunci, orice feedback din partea ta este extrem de util :).

Cu drag,
Mioara

P.S. Nu uita, concursul este încă în derulare, până pe 14 mai. Mai ai timp să te înscrii și vei vedea ”live” ce înseamnă coaching.

concurs

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone

Warning: Creating default object from empty value in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/hybridconnect/hybridconnect.php on line 4727
Prenume: Adresa ta de email:
Post Tagged with

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273