Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Ultimele articole:

”Tati, când mă fac mare, o să mă căsătoresc cu tine...”
Triada morții
Muze mute
Cu haine și fără haine
Banii și iubirea
Știu, dar nu pot
În cât timp trece...?

Scurt ghid explicativ: ”schimbarea de paradigmă” în coaching

Specialiștii includ adeseori în definiția coaching-ului sintagma ”schimbare de paradigmă”. Tu înțelegi la ce se referă această sintagmă?

Am scris zilele trecute un mic articol în al cărui titlu, dar și conținut, se regăsea sintagma video chat. Articolul nu era despre sex. Ci despre coaching.

Am avut două motive să o folosesc:

  1. Am vrut să exemplific concret ce înseamnă schimbarea de paradigmă – o sintagmă folosită frecvent în coaching, dar poate mai greu de înțeles la nivel teoretic. Și am avut șansa să o fac pentru că imediat am primit întrebarea ”tu știi ce înseamnă video chat?
  2. Știu că titlul, la fel ca și ambalajul, ”vinde”. Eu nu vindeam nimic, poate doar ”cumpăram” atenție.

În mintea noastră, video chat-ul este asociat, de cele mai multe ori, cu sexualitatea. Această asociere e denumită în psihologie reprezentare (mentală). Ei bine, la bază, video chat înseamnă să stai la taclale și să ai un suport video pentru asta, nicidecum nu implică aspecte sexuale.

Însă mintea ne joacă adesea astfel de feste: ești atât de obișnuit să privești situațiile din viața ta într-un anumit mod încât celelalte fețe ale realității respective devin invizibile pentru tine.

Totuși, ce treabă are coach-ul cu reprezentările tale?

Reprezentările sunt limitative. E valabil pentru noi toți. De aceea, spunem uneori că suntem ”blocați” și că avem nevoie de altcineva să ne dea un sfat, o rezolvare, o soluție pe care noi considerăm că suntem incapabili să o vedem, să o găsim singuri.

Exemplu:

  1. Când te afli într-un grup de minim 4 persoane, spune-le, de preferat pe un ton jos: ”am fost înșelat(ă)”. Lasă-le o pauză scurtă și apoi verifică la ce s-a gândit fiecare – variante: de partenerul/partenera de cuplu, de partenerul de business, de vânzătorul de la magazin, etc. În psihologie se consideră că reprezentarea individuală are o puternică încărcătură afectivă, emoțională. De obicei este vorba despre imagini ale unor evenimente, situații care au produs un puternic șoc emoțional.
  2. Întreabă 3 persoane din jurul tău ce înseamnă pentru el/ea să îl înșele partenerul. Dar, mai întâi, dă-ți propria definiție asupra cuvântului în cauză. Vei vedea că există puncte comune (reprezentări generale) și puncte individuale (reprezentări individuale) la care singur nu te-ai fi gândit, iar, odată ce le auzi, cu unele vei fi de acord, cu altele nu, însă ce e clar, e că la definiția ta se vor adăuga noi fețe.

Ce face un coach? Îți pune câteva întrebări prin care te ajută să descoperi noi fețe, aparent inexistente, ale situației pe care o ai de rezolvat și astfel te duci către soluția problemei.

Atunci când alegi coachingul-ul ca metoda de lucru cu tine, dar și cu ceilalți, vei deveni în primul rând propriul tău coach – la mine funcționează perfect. Îți amintești ? Este povestea din articolul cu OAKA-OAKA :) și cu schimbarea de paradigmă asupra noțiunii de video chat.

Nu uita, aștept să îmi scrii, feedback-ul tău îmi spune dacă e ceva mai multă lumină acum în mintea ta când auzi vorbindu-se despre coaching.

Cu drag,
Mioara

Azi este ultima zi în care te poți înscrie la concurs. Pentru a te înscrie, accesează link-ul: http://celalalteu.ro/concurs-24-aprilie-2014-14-mai-2014/

coaching

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone

Warning: Creating default object from empty value in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/hybridconnect/hybridconnect.php on line 4727
Prenume: Adresa ta de email:

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273