Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Ultimele articole:

”Tati, când mă fac mare, o să mă căsătoresc cu tine...”
Triada morții
Muze mute
Cu haine și fără haine
Banii și iubirea
Știu, dar nu pot
În cât timp trece...?

Știu, dar nu pot

Totul a început cu o poză, văzută din întâmplare. Era acolo, în calculator, de mai bine de un an. Nu era ascunsă, doar că până atunci nu mă uitasem în acel fișier. Nu știu să îți spun de ce m-am uitat în ziua aceea…

O poză foarte decentă, de altfel. Doar că ea era acolo, lângă el. Într-un grup mai mare… Dau mai departe. Încă o poză, ea langă el. Next. La fel.

Am simțit atunci cum tot sângele mi se scurge din corp. Parcă tot sângele din mine se concentrase în jurul inimii care bătea nebunește. Simțeam că, dacă aș fi reușit, cu un efort supraomenesc, să deschid gura, oricum nu ar fi ieșit niciun sunet. M-am scurs cu totul de pe scaun și m-am așezat pe jos.

Lipită cu spatele de frigider, fumam. Niciun gând. Decât o frică teribilă și o întrebare: ”Ce fac acum?”

L-am întrebat, peste câteva ore.

”E o colegă…”

M-am prefăcut că îl cred. Pentru că nu știam încă răspunsul la întrebarea ”Ce fac acum?”, care îmi răsuna obsesiv în creier. M-am prefăcut că îl cred…pentru mine, nu pentru el.

Apoi am început să aud. Să aud, în minte, vorbele prietenilor, rudelor, apropiaților. ”Trebuie să ieși din relația asta… Te distruge… Nu mai ești tu…Ești tot timpul tristă…” Negasem. Negasem în disperare – îi contraziceam, le spuneam că nu mă interesează părerea lor.

Brusc, am văzut, am auzit, am înțeles. Îmi venea să urlu cât mă ținea gura ”Da, aveți dreptate! ȘTIU! DAR NU POT !!!”

Cum să ieși din relație așa, ca și cum ai ieși dintr-un magazin care și-a schimbat patronatul și, implicit, politica, iar ție noua politică nu îți mai place? Chiar și la obiceiurile acestea renunțăm greu – ai învățat când se aprovizionează, cu ce, care e cel mai scurt drum până acolo, când să nu te duci… Dar, azi nu îți place un pic, mâine încă un pic, renunți, încetul cu încetul. Și într-o zi, nu te mai duci. Poate în ziua în care ai înlocuit deja complet magazinul vechi cu un magazin nou, un alt magazin…

Dar o relație? Un om pe care îl iubești? Asta nu e așa ușor de abandonat.”

stiu, dar nu pot

Povestea lui ”Știu, dar NU POT” este povestea multora.

Ce-i drept – ideea cu magazinul poate fi o strategie. Renunți încetul cu încetul. Azi nu îți place că nu a venit la cină. Mâine nu îți place că s-a trezit morocănos și a uitat să te sărute la plecare. Peste câteva zile nu îți place că a ieșit IAR cu băieții în oraș, a venit dimineață acasă și nu a dat nici măcar un telefon. Peste câteva săptămâni nu îți place că tot timpul e morocănos, arțăgos, îți caută nod în papură… Și poate, peste niște ani, vei renunța, așa cum ai renunțat la magazin.

Sau poate nu…pentru că, vorba aia, te-ai obișnuit cu toate astea. Și chiar dacă te dor, nu mai dor așa de tare. Și ce, altul e mai bun? Probabil că vei ajunge, mai devreme sau mai târziu, în același punct. Și atunci ce sens are să pleci?

SAU…

Derulează puțin înapoi.

”Brusc, am văzut, am înțeles, am auzit. Îmi venea să urlu cât mă ținea gura ”Da, aveți dreptate! ȘTIU! DAR NU POT !!!”

Acesta poate fi primul pas: declarația propriei tale dependențe. NU POT.

Cum ziceam, povestea lui Știu, dar…nu sunt în stare…nu știu cum…NU POT este povestea multora. Motivele sunt diverse, am discutat despre fricile care ne țin blocați în propriile noastre vieți în mai multe articole.

Azi vreau să îndrept reflectorul în altă direcție:

VREI? Aceasta este întrebarea.

Pentru că, mai întâi și mai întâi, ar fi bine să știi sigur răspunsul la această întrebare.

Apoi, dacă ai decis că vrei, poți să încerci – singur sau cu ajutor. Eu consider că procesul poate să decurgă destul de repede, dacă folosești uneltele potrivite. Lumina de la capătul tunelului este mai mereu foarte aproape…doar că trebuie să începem prin a merge în direcția potrivită. Iar atunci când cei din jur îți spun exact ceea ce știi și tu, nu pare să îți servească prea mult, nu? Că ești nefericit, că trebuie să termini relația, că…și că…știi deja.

Dacă ai decis că vrei, îți propun un mic antrenament, pe care îl poți face singur.

Am înțeles că acum nu poți, dar am înțeles și că vrei, prin urmare într-o zi vei putea. Așa că te poți antrena pentru ziua aceea. Antrenamentul înseamnă să îți răspunzi la două întrebări:

  1. Ce anume te împiedică să poți?
  2. Ce ar trebui să faci, dacă ai putea?

Atunci când consideri că singur nu ajungi acolo unde îți dorești, poți recurge la antrenamentul în doi – un coach poate fi un bun ”sparring partner”, într-un proces cu durată mai scurtă decât psihoterapia.

În final, vreau să îți amintesc că, în acest antrenament, lumina reflectorului cade pe ”VREI?”, nu pe ”NU POT”. Și, nu uita, e doar un antrenament, așa că ești în siguranță, poți să îți răspunzi cu toată sinceritatea la cele două întrebări.

Cu drag,
Mioara

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone
Vrei să vezi cum funcționează coaching-ul și în ce fel îți poate fi de folos?
Înscrie-te acum pentru o ședință GRATUITĂ de coaching prin video Skype.

Bonus la înscriere. Ai tot citit, până acum, legendele altora. Cum ar fi să îți scrii propria legendă? – Ghidul ”Legenda personală”: 13 pași ca să îți scrii propria legendă. Vei înțelege multe despre tine!


Warning: Creating default object from empty value in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/hybridconnect/hybridconnect.php on line 4727
Prenume: Adresa ta de email:
Post Tagged with ,

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/scoalapl/public_html/celalalteu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273