Celalalt Eu
BLOG DE CE COACHING? SCRIU DESPRE... DESPRE MINE CONTACT

Ultimele articole:

”Tati, când mă fac mare, o să mă căsătoresc cu tine...”
Triada morții
Muze mute
Cu haine și fără haine
Banii și iubirea
Știu, dar nu pot
În cât timp trece...?

Vreau să divorțez, dar îmi e milă…

Vreau să divorțez, dar mi-e milă de el. Am mai încercat o dată să ne despărțim … a făcut o depresie foarte nasoală. Mi-a fost atât de milă de el … am zis să mai încercăm…Țin foarte mult la el, problema e că țin la el ca la un prieten foarte apropiat, habar n-am, ca la un frate…dormim ca frații, înțelegi? Nu mai e pasiune, nu mai e nimic. Și am nevoie. Am o nevoie nebună de iubire, trăită cu pasiune. Iubire fraternă am de la frații mei. Soțul meu ar trebui să aibă alt rol, nu?”

Nu vreau să o rănesc, dimpotrivă. Dacă e ceva ce îmi doresc din tot sufletul e să nu sufere. Dar simt cum curge viața pe lângă mine, nu mai simt nimic decât frustrare și neputință. Vreau să divorțez, dar mi-e milă de ea…”

Povestiri adevărate. Îți sună cunoscut? Ai avut în apropierea ta astfel de situații? Sau poate ai fost chiar tu aici?

Ce e de făcut?

Când mă întâlnesc cu astfel de povești – și nu se întâmplă deloc rar – îmi răsună în minte vorbele mamei mele, pe când aveam vreo 17 ani: ”mamă, nu uita, mila poate să fie mai puternică decât dragostea. Încearcă totuși să nu alegi mila, pentru că, mai devreme sau mai târziu, îți vei plânge ție de milă…”

La o răsfoire rapidă pe Facebook, vei vedea o mulțime de postări legate de iubirea necondiționată, o altă mulțime de postări din seria ”ajută-ți aproapele” și, nu în ultimul rând, multe citate din scrieri religioase, de tipul ”Isus s-a sacrificat pentru tine, e rândul tău să o faci pentru aproapele tău”.

Eu cred că nu ai cum să simți iubire necondiționată, nu ai cum să îți ajuți și iubești aproapele, nu ai cum să îți pui viața în slujba altora, nici a umanității, dacă nu te-ai ales mai întâi pe tine. Să te alegi pe tine, să te iubești și să te respecți pe tine reprezintă condiții esențiale pentru ca, la un moment dat, în viața ta ajunsă la maturitate, să îți aduci contribuția la umanitate.

Cea mai simplă explicație este că NU poți oferi din ceva ce nu ai.

Odată ce înțelegi acest lucru, vei trece peste ideea preconcepută conform căreia iubirea de sine înseamnă să fii egoist și atunci vei încerca să îți construiești singur fericirea. Însă și în acest caz, mai avem de înfruntat doi adversari: așa cum evidențiază Josef Kirschner în Arta de a fi egoist, pe de o parte, lumea din jur care vrea permanent să ne ia în posesie. Pe de altă parte, rezistențele din noi înșine. Adversari mai de temut decât lumea exterioară, adversari cu care lupta e mult mai grea pentru că sunt în noi, sunt ai noștri, ne sunt familiari, îi știm…dintotdeauna.

Cele 6 rezistențe principale evidențiate de Josef Kirschner în Arta de a fi egoist sunt:

 1. Tendința de a pasa altora răspunderea pentru noi înșine.
 2. A-i crede mai mult pe alții decât ne credem pe noi.
 3. Ipocrizia sentimentelor de complezență.
 4. Lipsa disponibilității de a ne apăra fericirea.
 5. Lăsăm să fie știrbită forța noastră cea mai puternică: fantezia.
 6. Incapacitatea de a distinge ceea ce este important de ceea ce este neimportant.

Îți povesteam în articolul trecut despre modul în care, atunci când mă aflu în fața unei persoane în rolul de coach, am credința că aceasta are deja în ea răspunsul cel mai potrivit pentru situația care ol frământă. Soluția este sigur la ea, tot ce fac eu este să pun câteva întrebări pentru a-i îndrepta privirea într-o direcție încă neobservată.

Așadar, dacă spui că vrei să divorțezi, dar îți este milă de partenerul / partenera ta, răspunde-ți la următoarele întrebări (ar fi bine ca, atunci când îți dai aceste răspunsuri, să ai în vedere rezistențele din tine, cele despre care ți-am vorbit mai sus):

 1. Dacă ar fi să înlocuiești cuvântul ”milă” cu alt cuvânt, care ar fi acela?
 2. Imaginează-ți că este a doua zi după divorț. Cum te simți?
  Evaluează-ți cu multă atenție emoțiile, înainte de a răspunde la următoarele două întrebări.
 3. Ce te oprește cu adevărat să divorțezi? 
 4. Ce vrei tu, de fapt?

viata peste zidDespărțirea este de multe ori văzută ca un zid înalt, atât de înalt încât nu poți să vezi peste el – pare un capăt de drum. Atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău. Zidurile ne conferă, poate, o anumită siguranța, însă ne limitează dramatic șansele de a simți bucurie, curaj, încredere, fericire. Imaginează-ți zidul doar ca pe un obstacol – dincolo de el, este un câmp întins cu căi nebătătorite. Este câmpul în care tu poți să trasezi potecile, așa cum vrei – ar fi totuși o condiție: să știi ce vrei, ce îți dorești cu adevărat!

La final, vreau să îți mărturisesc una dintre credințele mele foarte puternice: am credința că oamenii nu își doresc alături de ei, zi de zi, un partener nefericit. Tu ce crezi?

Cu drag,
Mioara

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone
Prenume: Adresa ta de email:
Post Tagged with ,